Serotonine en je lichaam

Serotonine is een neurotransmitter. Een neurotransmitter is een signaalstof die zenuwimpulsen overbrengt tussen zenuwcellen(neuronen) in het zenuwstelsel. Serotonine heeft invloed op je stemming, emotie, eetlust, slaap en seksuele activiteit. De signaalstof speelt ook een rol bij het transporteren van pijnprikkels. Serotonine heeft ook invloed op het dopamine systeem (een stof die ook dienst doet als neurotransmitter).

Wat doet Serotonine?

Voldoende Serotonine hoeveelheden in je hersenen zorgen voor een rustig, licht euforisch en relaxed gevoel. Is de serotonine hoeveelheid te laag dan kunnen juist gevoelens van angst, onrust en agressie de overhand krijgen. Een voldoende hoeveelheid serotonine zorgt er ook voor dat je pijn als minder sterk voelt. Daarnaast is serotonine van invloed in het lichaam bij bloedingen en in het maag darm-kanaal bevind zich ook een grote hoeveelheid serotonine en serotonine-receptoren. Daar is Serotonine van invloed op het spierstelsel.

Serotonine is ook heel belangrijk bij de productie van melatonine. Melatonine is een hormoon dat wordt gemaakt uit serotonine. Het is een hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt en ook als anti-oxidant werkt.

Daarnaast is Serotonine een “tegenhanger” van de neurotransmitters Dopamine en noradrenaline die een sterk activerende werking hebben. Een onbalans in deze verhoudingen kan op verschillende manieren een vervelende uitwerking op het lichaam en de geest hebben.

Serotonine tekort

Volgens Jeanette Korf, Epigenetisch therapeut, kan een tekort aan serotonine leiden tot de volgende symptomen: Verafschuwing van donker weer, chronische pijn, PMS, grote behoefte aan suiker, slapeloosheid, emotionaliteit, laag zelfbeeld, herhalende gedachten, suïcidale neigingen, obsessies, gespannenheid, pessimisme, angsten, paniek en bezorgdheid.

Serotonine teveel

Symptomen van een hoge serotonine spiegel zijn een tijdelijk vergroot libidio. Tot orgasmen komen is moeilijker. Het kan een zeer kalmerende werking hebben. Door sommige mensen wordt dit als bedwelmend ervaren. Sommigen ervaren een licht euforisch gevoel anderen worden er emotioneel door afgevlakt. Ook op de medicijnen die de Serotonine spiegel verhogen wordt op verschillende manieren gereageerd.

Bij het gebruik van medicijnen (meestal meerdere) kan soms een serotonine vergiftiging
ontstaan die Serotonine syndroom wordt genoemd. Een van de twee is dan een SSRI of MAO-remmer. Paroxetine is een medicijn dat het op zichzelf kan veroorzaken. Dit syndroom doet zich meestal voor na de verhoging van de dosis van medicijnen die hieraan gerelateerd zijn en de behandeling bestaat doorgaans uit het stoppen met deze medicijnen.

Serotonine verhogen

Bij ernstige klachten kunnen er door een medisch specialist medicijnen worden voorgeschreven die een stimulerende werking hebben op de aanmaak van Serotonine.

Daarnaast wordt Serotonine door het lichaam aangemaakt van eiwitten die zich in voeding bevinden. De eiwitten worden eerst afgebroken tot aminozuren, een daarvan is Tryptofaan. Dit Tryptofaan is de grondstof voor serotonine. Het wordt door het lichaam omgezet in 5 HTP dat ten slotte door de lever en hersenen in serotonine verandert. Eiwitten en dus ook tryptofaan krijg je onder andere binnen door meer melk, banaan, kip, kalkoen, eieren, bonen, schaal en schelpdieren, biogarde en cottage cheese te eten. Daarnaast is er ook voldoende vitamine B en C nodig bij dit proces.

Tags: